Gazpacho

Filip: Nie cierpię pomidorów. Jedyna postać pomidora jaką toleruję, to keczup, ewentualnie suszone pomidory w oliwie :) Gazpacho zrobiłem Agacie, bo zasmakowało jej jak byliśmy w Andaluzji. W sumie bardzo proste i błyskawiczne danie. Ponoć idealne na upały, ale ja tam wolę piwo :P

Składniki (2 porcje):
  • pomidory: 1kg
  • ogórek gruntowy: 2 szt.
  • cebula: 1/4 szt.
  • papryka: 1/8 szt.
  • chleb: 3 kromki (sam miąższ, bez skórki) - opcjonalnie
  • sok z cytryny: 2 łyżki
  • oliwa: 2 łyżki
  • skórka z cytryny: 1 łyżka
  • pieprz: do smaku
Wykonanie 
Na pomidorkach nacinamy delikatnie skórkę tworząc "X", następnie sparzamy je wrzątkiem i obieramy ze skórki. Oddzielamy miąższ pomidorów od pestek, najlepiej robić to nad sitkiem żeby nie zmarnować soku. Ogórki, paprykę i cebulę siekamy drobno, dodajemy chleb (opcjonalnie), oliwę i sok z cytryny i całość miksujemy dokładnie przez kilka minut. Doprawiamy pieprzem i wstawiamy do lodówki na min. 2 godziny.

Do podania potrawę można udekorować odrobiną grubo zmielonego pieprzu, skórką z cytryny i bazylią. 

Smacznego!
Czas 
przygotowanie: 10 minut

w lodówce: min. 2 godziny

Baza przepisu: kelner José - Andaluzja, Hiszpania



Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

    Durszlak

    Durszlak.pl

    Flickr

    Roy Tanck's Flickr Widget requires Flash Player 9 or better.

    Facebook

    Mikser Kulinarny

    Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów